سایت پزشکی و مجله سلامتی راستینه

آشنایی با پلاسمای غنی از پلاکت یا پی آر پی

پلاسمای غنی از پلاکت (پی آر پی) پلاسمای غلیظ شده خون است که مقادیر زیادی پلاکت خون در آن یافت می شود. از این پلاسما که از خود بیمار گرفته می شود، برای درمان مشکلات معمول ارتوپدی همچون آسیب دیدگی های تاندونی و غضروفی و سایر صدمات به بافت های نرم، استفاده می شود. Platelet-rich-plasmaبا تزریق پی آر پی به قسمت های مختلف آسیب دیده بدن، این امید وجود دارد که قسمت آسیب دیده شروع به ترمیم خود نماید.

پی آر پی به چه منظور استفاده می شود؟

در دهه های گذشته از روش پی آر پی در اتاق های عمل برای درمان زخم ها و سرعت بخشیدن به شکل گیری استخوان ها در عمل جراحی ستون فقرات استفاده می شده است. اخیرا از روش پی آر پی در شرایط سرپایی فرای درمان مشکلات معمول همچون التهاب تاندون آشیل، التهاب تاندون روتاتور کاف، اسیب دیدگی های آرنج (Tennis Elbow)،التهاب تاندون پاتلا، پارگی رباط های زانو و نیز تزریق داخلی مفصلی در بیماران دچار آرتروز استفاده می شود. تنها در کشور آمریکا سالانه بیش از ۸۶۰۰۰ تزریق پی آر پی برای درمان موارد مختلف استفاده شده، که البته مصرف عمده آن بین ورزشکاران می باشد.

پلاسمای غنی از پلاکت (پی آر پی) چگونه تهیه می شود؟

پی آر پی از خود بیمار بدست می آید. خون از رگ های دست بیمار گرفته شده و در دستگاه سانتریفیوژ – ماشینی که خون را با سرعت بسیار بالا چرخانده تا قسمت های مختلف خون را از هم جدا کند – قرار میگیرد تا پلاسمای آن جدا شود. پزشک پی آر پی را جداکرده و آن را به بافت آسیب دیده تزریق می نماید.

PRP-Centrifuge

دستگاه سانتریفیوژ پی آر پی

پی آر پی چگونه تزریغ می شود؟

تزریق پی آر پی بعد از اینکه چرخش خون انجام شد و پلاکت های خون جدا گشتند، انجام می شود. بعضی از پزشکان از داروهای فعال کننده همچون ترومبین و یا کلسیم کلوراید استفاده می نمایند، در حالیکهبعضی دیگر از پزشکان فقط پلاکت ها را تزریق می نمایند. تحقیقات نشان داده اند که تاندون هایی که برروی آنها تزریق انجام شده خود قادر به فعال کردن پی آر پی هستند و بهمین دلیل نیازی به داروهای فعال کننده نمی باشد.

تزریق پی آر پی در مطب پزشک انجام می شود و طول مدت این تزریق حدود ۳۰ دقیقه بعد از بدست آمدن پلاکت ها می باشد. عموما تزریق پی آر پی توسط پزشکان متخصص ارتوپدی انجام می شود.

کارایی روش پی آر پی؟

تحقیقات آزمایشگاهی نشان می دهند که پی آر پی می تواند چندین فاکتور رشدی را که برای فرآیند درمان لازم هستند، افزایش دهد. تحقیقات کلینیکی که تاکنون انجام شده اند، بخوبی نشان نمی دهند که آیا پی آر پی از سایر درمان ها مفیدتر هست یا نه. هرچند گزارش های موفقیت آمیز بودن این روش موجود است، اما نمی توان گفت که این روش از روش های دیگر بهتر و یا بدتر می باشد. هم اکنون تحقیقاتی بمنظور بررسی کارایی پی آر پی در درمان التهاب تاندون ها در دست بررسی می باشد.

هزینه تزریق پی آر پی؟

قبل از تزریق پی آر پی باید با بیمه خود و یا پزشکتان درباره اینکه بیمه هزینه ای برای این فرآیند پرداخت می کند و یا خیر صحبت نمایید. در کشورهای خارجی عموما این تزریق تحت پوشش بیمه نمی باشد. اطلاعاتی درباره هزینه پی آر پی در ایران در دست سایت پزشکی و مجله سلامتی راستینه قرار ندارد، اما در خارج از کشور این قیمت عموما بین ۵۰۰ تا ۱۰۰۰ دلار بوده و حتی بعضی از پزشکان تا ۲۵۰۰ دلار هم برای این تزریق دریافت می نمایند.

خطرات پی آر پی؟

عوارض جانبی در روش پی آر پی غیرمعمول می باشد. هروقت سوزنی وارد بدن شود، می تواند خطر عفونت را نیز در پی داشته باشد، بجزاین موضوع ممکن است در محل تزریق التهاب و درد دیده شود. تزریق پی آر پی در افرادیکه دچار اختلالات خونریزی دهنده هستند، داروهای ضدانعقادی مصرف می کنند، سرطان دارند، باردار هستند و یا دچار عفونت های فعال می باشند، توصیه نمی شود.

سایت پزشک و مجله سلامتی راستینه

منابع

  1. ویکی پدیا
  2. http://orthopedics.about.com/od/injectio2/p/prp.htm

خواندن مطالب زیر به شما پیشنهاد می شود

اطلاعات پزشکی

مراحل تزریق پی ‌آر ‌پی

پی ‌آر ‌پی چیست؟

کمک های اولیه

شکستگی دست

درمان شکستگی دست

اطلاعات پزشکی

آرتریت روماتویید

علائم و علاج آرتریت روماتوئید

اختصاصی

قولنج شکستن

مواردی که میتوانند به مفاصل شما آسیب وارد کنند!

اختصاصی

ورم مفاصل و تب روماتیسمی

ورم مفاصل و تب روماتیسمی

اختصاصی

استرین و اسپرین

استرین و اسپرین چیست؟ راههای درمان آن

اختصاصی

بیوپسی مغز استخوان

سرطان سلول های پلاسما چیست ؟علائم، تشخیص و درمان آن

اختصاصی

علائم درمان نشدن سندرم تونل کارپال

سندرم تونل کارپال چیست؟ علائم، تشخیص و درمان آن

اختصاصی

آرتریت پسوریاتیک

آرتریت پسوریاتیک چیست؟ علائم، تشخیص و درمان آن

نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *